Miksi maatiaiskanoja ?

Nykyiset munantuotantoon jalostetut kanarodut ja roturisteytykset ovat jalostuksessa menettäneet osan luontaisista vieteistään. Tällaisia tietoisesti munantuottajista pois jalostettuja viettejä ovat esimerkiksi haudonta- ja hoivaamisvietti. Kana, jolta kyseiset ominaisuudet puuttuvat ei voi luontaisesti lisääntyä. Suomalaisella maatiaiskanalla on tallella kanoille luontaisesti kuuluvat haudonta-, hoivaamis- ja ravinnonhakuvietit. Emokana hautoo itse poikasensa ja opettaa ne syömään ja etsimään itse ravintoa ympäristöstä sekä hoitaa ja pitää lämpimänä poikasiaan, kunnes ne pärjäävät luontaisesti omillaan noin 2kk ikäisenä.

Suomalainen maatiaiskana on elinvoimainen ja pitkäikäinen, eikä viihdy häkkikasvatuksessa. Maatiainen on sopeutunut aikojen kuluessa suomalaiseen ilmastoon ja on hyvin kylmänkestävä ja vastustuskykyinen kana.

 

Suomessahan on jo kymmenisen miljoonaa kanaa. Miksi sitten itse kasvattaisin maatiaiskanoja?

Maatiaiskanoja kasvattamalla:

  • ylläpidät suomalaista kulttuuriperintöä
  • säilytät tärkeää alkuperäisrodun geeniperimää, jota ei voi säilyttää muutoin kuin elävissä yksilöissä
  • ylläpidät omavaraista elämänmuotoa
  • saat kananmunia, joiden alkuperästä voit olla täysin varma. Vapaina kasvavien kanojen syömät vihreät kasvinosat antavat munille täyteläisen aromin ja hienon värin.
  • kasvatat luonnostaan lisääntyvää parvea, josta kasvaa halutessasi vuosittain uutta sukupolvea
  • voit kasvattaa itse omat paistikukkosi
  • saat pihapiiriä elävöittävää, hauskaa katseltavaa

 

Kanojen pito on yksinkertaisesti hauskaa ja hyödyllistä !
 
Mitä pitempään sinulla on mahdollisuus seurata kanojen elämää, sitä mielenkiintoisemmaksi kanojen käyttäytyminen osoittautuu. Hyvin pian opit tuntemaan, etteivät luonnollista elämää vapaina elävät kanat olekaan pelkkiä "kananaivoisia kaakattelijoita", vaan hyvin uteliaita ja oppivaisia kavereita.
 

 

Lähteet:

 
 
suomalaisen maatiaiskanan
säilytysohjelman poikastuottaja
257 / 2009 / P